Ahol kétszer kel a Nap – Jelentés a Double Rise Fesztiválról I.

Utunkat Budapestről még a hajnal első napsugarai alatt kezdtük, de már igazi fesztiváli készülődés várt minket, mikor megérkeztünk az Aranyos patak partjára, ahol zöldellő lankák, napsütéses hegyormok és tökéletes hegyi levegő közepette kerül ismét megrendezésre a Double Rise fesztivál. A rendezvénynek a festői szépségű Torockó ad otthont, amely már évek óta rengeteg látogatót és „napfelkelőt” vonz. A névadás pedig nem véletlen, a falu fölé emelkedő Székely Kő egyik jellegzetes tulajdonsága, hogy magassága miatt úgy tűnik, mintha mögötte egymás után kétszer kelne fel a Nap. A 2019. július 3-6 között tartó eseményen ezúttal részt vesznek a PROKON és a Metszet csapatai is.

A mostanra hagyománnyá vált torockói fesztivál változatos és élménydús zenei felhozatallal, az alternatív rocktól kezdve a populárisabb előadókon keresztül a DJ pultok lemezlovasaikig, minden ízlésnek kész eleget tenni. A hangulatért többek között a Tankcsapda, a 30Y és a Bagossy Brothers Band felel majd, ha az anyaországi előadókról beszélünk. Azonban a román és balkáni zenészek legjobbjai is megfordulnak az előadók között.

Idén a zenei programokon felül a szervezők a Civil Udvar keretein belül lehetőséget biztosítanak a közélet iránt érdeklődők számára is tartalmas, magvas előadásokon való részvételre. A PROKON tagjai prezentációkat tartanak és beszélgetéseket moderálnak a fesztivál ideje alatt.

Fő témáink, amelyekről mindenképpen szó lesz a fesztivál ideje alatt többek között a nyugat-keleti kapcsolatok mai vetülete, a migráció helyzete, a szólásszabadság és a sajtószabadság relációja, PC és nyugat kérdése, illetve a székely autonómia mai állása. Ezeken kívül természetesen az Európai Parlamenti választások következményei is terítékre kerülnek. A politikát kedvelő „napfelkelők” tehát bőven válogathatnak a sokszínű előadások és beszélgetések között. Mi pedig nagyon nagy szeretettel várjuk őket!